21 Ekim 2018 Pazar

Arzuhal Dilekçe Nedir ? Nasıl Yazılır ?

Arzuhal Dilekçe Nedir ? Nasıl Yazılır ?

Dilekçe yada eski adıyla arzuhal bir istem veya bir veyahutta bir şikayeti yazılı olarak dile getirme halidir. Dilekçe ya da eski adıyla dediğimiz gibi arzuhal genellikle kurum ve kuruluşlarla olan ilişkiler içerisinde kullanılan bir yazışma dilidir. Bu yazışmalar kişi veya topluluğu dilekçe verdiği kurumla resmi bir ilişkili haline getirir. 

Dilekçeler edilen şikayetlerin veya yapılan isteklerin resmileştirilmesi ve yazıya dökülmüş halidir. Dilekçeleri yazmak belli başlı kurallar ister. Öncelikle büyük bir düzen ve kullanılan sade yalın bir dil ister. Anlatılmak istenen en kısa öz ve güzel bir dille ifade edilmelidir ki arzuhal işleme konabilsin.


Dilekçe Ne İşe Yarar ?

Dilekçe yazdığınız kurumla olan ilişiğinizi resmi bir yazışmaya ve kanıta dönüştürür.

Dilekçe Nerelerde Kullanılır ?

Devlet daireleri, devlet dairelerine bağlı çalışan kuruluşlar, özel şirketler, veya bunun dışındaki ticari resmiliği olan kuruluşlar hatta esnaflarda bile dilekçe geçerlidir.

Kimler Dilekçe Yazabilir ?

Yazılacak kuruma karşı bir şey yapılmasını bekleyen kişi veya kişiler topluluğu ya da tüzel olarak şirket varlıkları yada tüzel olarak kurulmuş devlet kuruluşları.

Dilekçe Nasıl Yazılır ?

En üst başlığı ortalayacak şekilde yazılacak kuruluşun veya kurumun adı büyük harflerle yazılır. Sağ üste tarih atılır. Satır başından başlanıp yazılacak konu yazılır. Duruma göre arz veya rica edilerek dilekçe konusu bitirilir. Konunun bittiği yerin hemen sol atına adres ve telefon bilgileri yazılır. hemen karşısında ise yani sağına ise Kişi ad ve soyad yazılır tarih yine yazılabilir imza atılır. Varsa gerekli sunulması gereken belge arkasına iliklenir ve adresin yazıldığı kısmın en altına doğru sol tarafa Ekler: diyip tek tek eklerin ne olduğu belirtilir.

Arzuhalcilik Nedir?
Para karşılığı dilekçe yapan kişi arzuhalcilik yapmış oluyor. Adliye önlerinde daktilo ile bekleyen bir sürü kişi görürsünüz işte onlar arzuhalcilik yapıyor.

Arzuhalci Kime Denir?
Dilekçe yazma konusunda tecrübeli ve bunu para karşılı yapan kişiye arzuhalci denir.

Arzuhal Ne Demek? : Dilekçe

Arzuhalim ne demek? : Dilekçem (Sevgili için söylenen aşk sözcüğü. TDK da böyle bir sözcük yoktur)

Arzu Haliniz N Demek? Dilekçeniz



25 KASIM 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder