24 Nisan 2016 Pazar

Kürt Adetleri Gelenek ve Görenekleri Yaşam Tarzları, Hayat Hikayeleri

Kürt Adetleri Gelenek ve Görenekleri Yaşam Tarzları, Hayat Hikayeleri :)

Kürt kardeşlerimiz için sayfalarca yazılar yazdık. Onların dillerini siz güzel takipçilerimizle paylaştık. Bu yazımızda ölmez sağ kalırsak inşallah Kürt kardeşlerimizin gelenek ve göreneklerinden biraz bahsedeceğiz :) Aklımda olduğu kadar yazayım bende gariban bir yazarım ekleme yapmak isteyen arkadaşlar yoruma uzun uzun yazsın Kürt kardeşlerimiz hakkında hemen düzenleyip ekleyelim :)




Kürtlerin Yaşam Hikayesi :)

Mezopotamya denilen güzel bir coğrafyada İran, Irak, Suriye ve en son bizim ülke sınırlarımızın da içinde bulunduğu (Doğu ve Güneydoğu) Yaşamışlar ve yaşamaya devam ediyorlar. (Siyasete girmeyeceğim inşallah). Kürt kardeşlerimizle karışalı çok oldu. Tarih bu konuda biraz taraflı olabiliyor maalesef. Neyse dediğimiz coğrafyada büyüyüp yaşadılar ayrı ülkelere farklı iklimlere göç edenler oldu. Dünya genelinde 50 Milyon Kürt nüfusu olduğu söyleniyor.


Kürtlerde Kız Verme Adetleri :)

Kürt kardeşlerimiz çoğu kesimin onaylamadığı akraba ve küçük yaşta kızların evlilikleriyle meşhur. Ben yazar olarak küçük yaş geline karşıyken akraba ile evlilik durumuna karşı değilim. Bu onların adetleri ve kültürleri. Kızlarını bir yabancıya emanet etmektense bildikleri ellerinde büyüyüp yetişen yeğenlerine veya akrabalarına vermek istiyorlar. Anlayacağınız akraba evliliğinden sakat doğar sözü ileride balon bir yalan olduğu söylenmek zorunda kalıncak bir mesele.

Kürt kardeşlerimizde Küçük yaşta kız evliliklerine karşıyım ama unutmayalım herşeyiyle onların adetleri ve bizim için bu büyük bir zenginlik. Kız istiyorsa evlilik olmalı. Bu bizi veya onları cahil bir topluluk yapmaz. Şunu düşünün Leon filminde küçük kıza aşık olmak sanatsal bir imkansız aşk olurken bizde küçük yaştaki kız evlilikleri cahillik oluyor. Neyse moral bozmayalım :)


Kürtlerde Saygı Durumu

Kürt kardeşlerimizde saygı en üst seviyededir. Büyüğe karşı yapılan saygısızlık tüm atalarına tüm geçmişlerine yapılan bir saygısızlıktır. Vurmaktan bildiğiniz dövmekten geride kalmazlar bu durumda. Yalnız budur onları onlar yapan olgular. Harika yetiştirme tarzları yok belki Avrupa veya Amerikadaki gibi. Yalnız bize has yetiştiriyorlar bizden onlar. Atalarımız kızını dövmeyen dizini döver dediğinde boş mu konuşmuş sizce ? ya da ağaç yaş iken eğilir derken ? Küçüklükten verilen eğitimle şuan harika durumdalar. Tabi insanoğlu bu herkes iyi değil maalesef.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder