25 Nisan 2020 Cumartesi

Ameliyat Ne Demek, Kelime Anlamı Nedir ?

Ameliyat Doktorun (Profesör, uzman, operatör) hasta üzerinde vücutta yaptığı kesmeler ve en sonunda dikme yoluyla yaptığı müdahalelere ve operasyonlara ameliyat denir. Ameliyatlar ölüm tehlikesi bulunanlar veya rutin geçen ameliyatlar olarak ikiye ayrılabilir. Ölüm tehlikesi bulunan ameliyatlar diğerlerine oranla önem arz etmektedir ve daha çok dikkat gerektirir.


Ameliyat esnasında her türlü sonuç ucu açık olduğundan Doktor bunun sorumluluğunu üzerinden atarak rahat çalışmak ister. Bu yüzden öldüğünde Doktorun sorumlu tutulmayacağına dair kağıt imzalattırmak bir aralar en meşhur olaydı. Bunu şimdilerde aştık gibi. Çünkü psikolojik ruh sağlığı yerinde olan hiçbir Doktor hastasını bilerek öldürmek istemez. Yalnız ihmal sonucu da ölümlerin olabileceği pek tabidir.



Ameliyat denince akla ilk gelen acil servislerden çıkarılan veya sağlık açısından yapılan gerekli ameliyatlar olur. Yalnız ameliyat her türlü vücut üzerinde yapılan kesmeli operasyonlar için geçerlidir. Yani estetik operasyonu da maalesef bir ameliyat sayılmaktadır. Maalesef dediğim estetik operasyonların sadece bir kısmını ayrı tutabilirim buna gerçekten ihtiyacı olanları. Sadece güzelleşmek için ameliyat geçirip sağlığından olanları ve doğal güzelliklerini bozanlara diyecek birşey bulamıyorum.



Ameliyat Kelime Anlamı: Operatörün, hastanın bir yerini kesme, hasta parçayı alma ve kestiği yeri dikme ya da yaralanma gibi olaylarda kesilen yerleri dikme yoluyla yaptığı sağaltım

Ameliyat İçeren Sözcükler
Ameliyat edilmek: Kendisine ameliyat işlemi uygulanmak.
Ameliyat etmek: Ameliyat işlemi uygulamak.
Ameliyat geçirmek: Kendisine ameliyat işlemi uygulanmak.
Ameliyat masası: Üzerine hasta yatırılarak ameliyat edilen özel donanımlı masa.
Ameliyat olmak: Kendisine ameliyat işlemi uygulanmak.
Ameliyat yapmak: Ameliyat işlemini uygulamak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder